+36 20 9377452

Te is szeretnél több életörömöt és élvezetet vinni az életedbe és a vállalkozásodba? Szeretnéd, hogy az életérzések végre megfogható célokká változzanak? Ugye, milyen jó lenne visszatekinteni úgy az adott évre, hogy csak mosolygós arcokat látsz magad körül? Megmutatom, hogyan vigyél boldogságot a mindennapjaidba, könnyedséget a vállalkozásodba.

Amellett, hogy roppant fontos a pénz és a különböző mutatók megléte, vannak azonban olyan dolgok is, amelyek inkább érzésként vannak jelen egy vállalkozásban. Amikor nem a klasszikus célokat hajtod. Amikor fontosabb a munka és az élet egyensúlya, hogy könnyedebbé tehesd a vállalkozásod, esetleg hogy sokkal több örömöt csempéssz a mindennapokba. Akkor is fontos ezekre az érzésekre fókuszálni, ha éppen még nincs vállalkozásod, egyelőre csak tervezed.

Az év első napjaiban számos emberrel beszélgettem ezekről a kérdésekről, és egy kedves barátom azt fogalmazta meg, hogy ő több derűt és életkedvet szeretne a mindennapjaiban. Ő az angol fun szót használta.

Én pedig kitaláltam erre egy elnevezést. Vajon minek lehet a rövidítése a fun?

Finding unlimitied nice moments.

Tehát az életöröm azt jelenti, hogy minél több szép, kellemes pillanatot teremts és találj az életedben.

Aztán azt kérdeztem tőle:

Hogyan fogod eldönteni pár hét, hónap múlva, netán az év végén, hogy ez mind megvalósult? Hogy több örömteli és élvezetes pillanat volt az életedben, mint az elmúlt évben? Ezen persze ő is elgondolkodott, hiszen az érzésekről tudjuk, hogy szubjektívek.

Hogyha valaki hajlamos az elkeseredésre, ha nagyon könnyen kibillen az egyensúlyból, akkor – emberek lévén – gyakran inkább ezekre a rossz dolgokra helyezi a hangsúlyt. A nehézség, a fájdalom és a szomorúság lesz az, ami kitölti a mindennapokat, és ez fog megragadni. Azért, hogy ez megforduljon, hogy egy nehezebb időszakban is meg tudjuk találni azokat a pillanatokat, amelyek szépek és kellemesek, ahhoz nagyon fontos, hogy megfogalmazzunk magunknak bizonyos „mutatókat”, mérhetővé tegyük a mérhetetlent.

Tehát mindig a nap végén, amikor visszatekintünk a napi történésekre, akkor érdemes megkérdezni önmagadtól: volt valami öröm, könnyedség vagy derű a napomban? Ha igen, akkor tehetsz egy pipát a noteszodba vagy a határidőnaplóba, ha nem akkor egy mínusz vagy egy nulla. Így rögtön mérhetővé tudunk tenni egy kézzel megfoghatatlan dolgot.

De használhatsz smiley jeleket is: egyet, kettőt vagy hármat írsz a noteszedbe a nap végén attól függően, mennyi örömöd volt benne. Így még jobban tudod ösztönözni magad, hogy egyre több derű legyen az életedben. Az a legjobb, ha ehhez csinálsz magadnak egy listát és felsorolod, mi minden tesz mostanában boldoggá.

Nem találsz ilyen aktuális tevékenységet? Akkor indulj el visszafele az időben. Lehet, hogy egészen visszamész a gyerek- vagy a fiatalkorodig. Akkor mik voltak azok a dolgok, amiket nagyon élveztél? Vagy mit szeretsz a barátaiddal és a családoddal együtt csinálni? Mi tölt el jó érzéssel? Ez lehet egy spottevékenység vagy a tánc, kirándulás, koncert, a fantáziádra van bízva. Emellett persze arra bíztatlak, hogy olyan tevékenységek is kerüljenek a listádra, amelyeket egyedül szeretsz csinálni, amikor teljesen kikapcsolhatsz. Amikor nincs ott a gyermeked, a társad, a barátod vagy a barátnőd, csak te magad. Én most csak általános ötleteket adok neked, aztán te fogalmazd meg a saját szád íze szerint, ahogy szeretnéd.

Nagyon fontos, hogy megtanuljuk: a lehető legnehezebb időszakban is vannak olyan momentumok, amelyek még a legnagyobb szürkeségben is adnak egy pici fényt.

A tervezést és a megvalósítást egy következő cikkemben fogom megmutatni.