+36 20 9377452

 

 

Az üzleted elindulásának megtervezéséhez és továbbfejlesztési lehetőségeinek feltárásához hoztam neked az egyszerűen használható eszközt.

Ez a vállalkozásépítő tervrajz.

Alex Osterwalder 2010-ben megjelent könyvében mutatja be a Business Model Canvast. Sajna ezt a módszert én a nemzetközi MBA-n jópár évvel azt megelőzően még nem tanultam, azóta viszont több üzleti iskola oktatja alkalmazását.

Az üzleti modellezés alkalmas arra, hogy egy ötletről kiderüljön piacképes-e, illetve hogyan lehet az. Alkalmazható egy új vállalkozás stratégiájának kialakításához és későbbiekben bármikor a folyamatos növekedéshez.

A kitöltött vállalkozásépítő tervrajz önmagában nem egy komplett üzleti terv, viszont annak alapjául szolgálhat.

Függetlenül attól, hogy szolgáltatást nyújtasz, terméket forgalmazol vagy gyártóüzemet működtetsz, egyedül csinálod vagy több alkalmazottal dolgozol, az üzleti modell tervrajz alkalmas a stratégiaalkotáshoz és tervezéshez.  Egyszerűen zseniális.

 

A Tervrajznak kilenc területe van. (Egyes részek kifejtéséhez további tervezők elérhetők.) 

Az üzleti tervezés kapcsán égető kérdés, hogy melyik pontról induljunk és milyen sorrendben haladjunk.

A klasszikus megoldás:

Ügyfél –> értékteremtő ajánlat –> csatornák –>  ügyfélkapcsolat –> bevételi források –> erőforrások –> főtevékenységek –> partnerek –> és végül költségek.

Ennél a sorrendnél a külvilágtól induva vizsgáljuk a lehetőségeket.

A potenciális vevő meghatározása fontos, hiszen amíg nincs, a vállalkozás nem működik.

Azonban induló vállalkozók, akik szakmájukban szuperek, gyakran az ideális ügyfél meghatározásánál  rögtön elakadnak. A tudásukból élőknek, szolgáltatóknak és kreatív alkotóknak kifejezett nehézséget jelenthet, hogy megfogalmazzák a vevők főbb ismérveit vagy eldöntsék számukra ki az igazi célcsoport. Az értékteremtő ajánlatról nem is beszélve.

Ezzel én is így voltam addig, amíg az átlagos marketing irányzat helyett valaki megmutatta, hogy van más megközelítés is.

Egy másik tervezési és építkezési út, amin nők, tanácsadók, terapeuták, kreatív alkotók és segítő szakmában tevékenykedők könnyebben haladnak, mert természetesebb. Közelebb áll a lényünkhöz.

Ez az irány a vállalkozótól, az embertől induló építkezés, belülről kifelé haladó folyamat.

Tehát először a célokat, erőforrásokat és erősségeket térképezzük fel és utána ahhoz kapcsolódóan nézzük meg a piaci lehetőségeket. Ez a fő elve a Holisztikus Vállalkozásépítés Módszertannak.

 

Azonban teljesen mindegy honnan indítjuk a tervezést, végiggondolva mind a 9 területet és kapcsolódásukat, egyértelműen kirajzolódnak a megvalósítási lehetőségek.

A több éve működő vállalkozások fejlesztéséhez is alkalmas a vállalkozásépítő tervrajz.

Feltérképezhetjük:

  •  a cégen belül működő folyamatokban rejlő növekedés irányát
  • felmerülő vevőigények kiszolgálásának lehetőségeit
  • és új piaci lehetőségeket.

 

A modellezés folyamata egyszerű, átlátható és akár egy A4 lapon ott tarthatod az üzletépítő tervrajz egyszerűsített változatát az iróasztalod melletti falon. Így nem lesz kérdéses, hogy mely feladatokra helyezd a figyelmedet, vagy hogyan dönts marketing kérdésekben.

Ha szeretnél vállalkozásod fejlődéséhez egy átlátható képet alkotni és létrehozni az üzleti tervet vegyél részt a Stratégia és Üzleti Tervezés a Gyakorlatban workshopon!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *