+36 20 9377452

A bemutatott üzleti ciklusok a klaszikus életgörbe modellre épülnek, amelynek szakaszai mikrovállalkozások esetében nem feltétlenül jelennek meg,  a tevékenységi körtől, a gazdasági helyzettől jelentősen függhetnek. Ha szeretnél részletes információt és egy átfogó képet és struktúrát kapni ahhoz, hogy milyen kezdeti lépéseken keresztül indítsd és fejleszd mikrovállalkozóként, tanácsadóként, segítőként vagy kreatív tevékenységet végző nőként várlak a 90 perces ingyenes online tréningre!

Az üzlet olyan fejlődési szakaszokon halad át, amelyek hasonlóak az ember életciklusához. A, kisgyerekhez mûködő szülõi stratégiák nem alkalmazhatók a tinédzserre. Ugyanez vonatkozik a kisvállalkozásra is, a kezdettől a végéig. Folyamatosan változik az amire ma összpontosítasz, más mindig megközelítésekre van szükség a sikereshez. Ismerd meg, hogy melyik szakaszban milyen kihívások várnak rád és anyagi forrásokra lehet szükséged.

 1. Mag Szakasz

Az üzleti életciklus mag szakasza az, amikor a vállalkozás csak gondolat vagy ötlet. Ez az új koncepciónak vagy magának a vállalkozásnak megszületése.

 • Kihívás: A legtöbb mag szakaszban lévő vállalkozásnak  meg kell küzdenie a piaci elfogadás nehézségével és a megfelelő réspiac feltárásával. Figyelj, hogy a pénzügyi források és az idő ne legyen túl szűkre szabva.
 • Fókusz: Az üzlet ebben a szakaszában a hangsúly az üzleti lehetőségnek a készségekkel, tapasztalatokkal és szenvedélyekkel való összehangolására irányul. További figyelmi pontok közé tartozik: döntés az üzleti  struktúráról, szakmai tanácsadók keresése és üzleti tervezés .
 • Pénzforrások: Az üzleti ciklus korai szakaszában piaci részesedés vagy ügyfelek nélkül az üzlet a tulajdonosoktól, a barátoktól és a családtól származó készpénzre támaszkodik. Egyéb potenciális források közé tartoznak a beszállítók, az ügyfelek és az állami támogatások. – A cikk amerikai szerzője szerint.
 1. Start-up szakasz

A vállalkozás megszületik és már jogilag létezik. A szolgáltatások  vagy termékek gyártása/forgalmazása folyamatban vannak, és megvan az első ügyfél.

 • Kihívás: A vállalkozás a kezdeti életciklusában valószínűleg rosszul becsülik meg a pénzigényeket és a piacra kerülési időt. A fő kihívás az, hogy ne égesd el azt a kis készpénzt, amivel rendelkezel. Meg kell tanulni, hogy milyen nyereségtartalom szükséges, és tényleg ellenőrizni kell, hogy a vállalkozás helyes úton van-e.
 • Fókusz: Az induló vállalkozásoknak ügyfélkört és piaci jelenlétet kell létrehozniuk a pénzáramlás követése és megőrzésével mellett.
 • Pénzforrások: Tulajdonos, barátok, családtagok, beszállítók, ügyfelek vagy támogatások.
 1. Növekedési szakasz

A vállalkozás átvészelte a baba korszakot, és belépett gyermek korba. A bevételek és az ügyfelek folyamatosan növekednek, számtalan új lehetőség és egyben megoldandó kérdés is megmutatkozik. A vállalkozás nyereséges, és jelen vannak a versenytársak.

 • Kihívás: A növekedési fázisban a vállalatok legnagyobb kihívása, hogy  egyre több problémával szembesülnek, ami időt és pénzt igényel. Hatékony irányításra és feltehetőleg új üzleti tervre van szükség. Meg kell tanulni a delegálást és oktatást a fejlődés ebben a szakaszában.
 • Fókusz: A növekedés életciklusában a tevékenységek arra irányulnak, hogy formálisabb módon irányítsák az üzletet a növekvő eladások és az ügyfelek kezelése miatt. Jobb számviteli és irányítási rendszereket kell létrehozni. Új alkalmazottakat érdemes felvenni az üzleti kilengések miatt.
 • Pénzforrások: Bankok, nyereség, partnerségek, támogatások és lízing lehetőségek.
 1. Érett szakasz

A vállalkozás mostanra virágzóvá vált, stabil piaci jelenléttel és  hűséges ügyfelekkel. Az értékesítés növekedése nem robbanásszerű, hanem kezelhető. Az üzleti élet egyre rutinszerűvé vált.

 • Kihívás: Ebben fázisban sem szabad a babérokon csücsülni.. Keményen dolgoztál és megérdemled a pihenést, de a piac könyörtelen és versenyképes. Ideje a nagyobb képre koncentrálni. A gazdasági helyzet, a versenytársak vagy az ügyfelek változásából adódó problémák  gyorsan tönkretehetik mindazt, amit eddig felépítettél.
 • Fókusz: Az érett ciklusban a cégnek a fejlesztésre és a termelékenységre érdemes összpontosítania. Ahhoz, hogy versenyképes legyen az érett piacon, jobb üzleti gyakorlatot, automatizálást és kiszervezést igényel a termelékenység növelése érdekében.
 • Pénzforrások: nyereség, bankok, befektetők és állami támogatás.

Folytatás hamarosan.

Regisztrálj az ingyenes tréningre!

A vállalkozásépítés 5 stratégiai eleme

Bővebben az előadás témáiról

 

A cikk eredetije: https://www.thebalance.com/find-your-business-life-cycle-2951237 Fordította: Perneczky Andrea